Bij een hockeywedstrijd zijn scheidsrechters onmisbaar. Ze creëren voor zowel de junioren als senioren eerlijke, sportieve en leuke wedstrijden. Hieronder wordt uitgelegd hoe arbitrage bij GHBS in z’n werk gaat.
Fluiten
De inzet van jeugd- en seniorleden wat betreft het fluiten van wedstrijden gaat als volgt:
– Ouders van leden begeleiden de jongste jeugd (F- & E-jeugd).
– De B-jeugd fluit de D-jeugd en de lagere C-teams. De betere fluiters zullen in combinatie met de A-jeugd de hogere C-teams fluiten.
– De A-jeugd fluit de D/C-jeugd en de lagere B-teams. Daarnaast zullen zij in combinatie met de senioren de lagere A-jeugd fluiten.
– Senioren fluiten de A-jeugd en de hogere B-teams.
Junioren
De indeling van fluitbeurten wordt gemaakt door de scheidsrechterscommissaris in samenwerking met de teammanagers en wordt ruim van tevoren in het wedstrijdschema op de website gepubliceerd. In de week voor je fluitbeurt krijg je ter herinnering een e-mail met alle details. Voor je fluitbeurt meld je je uiterlijk een kwartier van tevoren bij de velddienst aan de wedstrijdtafel.
Als je niet kunt komen fluiten, moet je een vervanger voor je fluitbeurt regelen. Afzeggen is helaas niet mogelijk. Aan de scheidsrechterscommissaris geef je vervolgens door wie jou vervangt.
Heb je behoefte aan begeleiding bij het fluiten (bij een moeilijke wedstrijd), dan zijn er ervaren scheidsrechters beschikbaar om je aanwijzingen te geven.
Senioren
De wedstrijden van Heren 1 en Dames 1 worden gefloten door bondsscheidsrechters. Alle andere seniorenwedstrijden worden gefloten door seniorleden, direct voor of na de wedstrijd van zijn of haar eigen team.
GHBS verwacht dat elk lid een scheidsrechterskaart heeft of gaat halen, indien hij of zij lid is of wordt. Als je nog geen kaart hebt, kun je je opgeven bij de scheidsrechtercommissaris van de senioren.
Het is door de KNHB verplicht gesteld dat ieder A- en B-jeugdlid en seniorlid een scheidsrechterskaart behaalt. Zodoende wordt het aantal fluitbeurten per jaar per persoon teruggebracht. Vanaf het komende jaar zal het halen van de scheidsrechterkaart gaan middels het e-learningsysteem van de KNHB. Hierover volgt z.s.m. meer uitleg.
CS+ scheidsrechters
Sinds kort beschikt GHBS ook over een groep CS+ scheidsrechters. Als CS+ scheidsrechter mag je wedstrijden van teams met een hoger niveau fluiten. De reacties vanuit de arbitragecommissie, de CS+-ers zelf en de reacties op het veld zijn positief.
De cursus tot CS+ scheidsrechter doe je, nadat je de ‘normale’ scheidsrechtercursus al voltooid hebt. Vind je het fluiten van wedstrijden leuk en wil je jezelf daarin verder ontwikkelen? Meld je dan aan voor de CS+ scheidsrechtercursus!
Heb je vragen over het fluiten of over het cursusaanbod? Hieronder staat meer informatie in het spelreglement van veldhockey en een document over de scheidsrechtersignalen. Heb je meer informatie nodig? Stel dan je vraag aan de arbitragecommissie door een mailtje te sturen naar arbitrage@ghbs.nl!
Spelreglement Zaalhockey 2015-2016