Geschiedenis

Geschiedenis


De oprichting van GHBS

Om de historie van GHBS in beeld te krijgen, draaien we de klok terug naar 1928. In dat jaar is Nederland in de ban van de Olympische Spelen, die in Amsterdam worden gehouden. Deze spelen zijn het begin van een aantal bijzondere tradities, zoals het aansteken van de Olympische vlam. Deze vlam werkte, ook ver buiten Amsterdam, aanstekelijk. In Groningen volgt een aantal studenten van de ‘Gemeentelijke Hogere Burger School’ de goede prestaties van het Nederlandse hockeyteam op de radio. Zo luisteren ze ook naar de finale tussen Nederland en Brits-Indië en ze lopen helemaal warm voor de hockeywedstrijd en de hockeysport. Dat Nederland verliest met 0-3 doet niets af aan hun enthousiasme, want de zilveren plak is binnen en daardoor ontstaat een gouden idee: het oprichten van hockeyclub ‘Gemeentelijke Hogere Burger School’. GHBS is vanaf dat moment een feit en is dan de tweede hockeyvereniging in Groningen.


Accommodatie

Gekleed in een groen met wit geblokt shirt, een zwarte broek/rok en groene kousen speelt GHBS op verschillende velden in Groningen, zoals in het Stadspark. Na ongeveer anderhalf jaar zijn de studenten niet meer te stoppen en gaan in ‘de Harenermolen’ hockeyen. Ze spelen daar totdat er in de jaren ’50 een geschikt speelveld is gevonden op een complex aan het ‘Van Starkenborghkanaal’. Daar onderscheidt GHBS zich in 1963 door als eerste hockeyclub een clubhuis te laten bouwen, waar de junioren op zaterdag terechtkunnen en de senioren op zondag. De iconische drie punten op het dak zullen menig hockeyspelers zich goed kunnen herinneren. In 2023 wordt dan na 50 jaar een nieuw clubhuis gebouwd dat voldoet aan de grootte van de inmiddels sterk gegroeide club en de huidige (bouw)wensen.


Corpus den Hoorn

Tien jaar lang hockeyen, clubleven en groei resulteert in 1973 in een verhuizing naar het huidige sportcomplex ‘Corpus den Hoorn’, dat tal van mogelijkheden biedt voor de florerende vereniging GHBS. Ook bij de gemeente Groningen realiseert men zich dat GHBS op een toplocatie is gevestigd, en wil de vruchten ervan plukken door er een snelweg aanleggen die als economische slagader van de stad moet gaan fungeren. GHBS laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en ook deze wedstrijd wordt in het voordeel van GHBS beslist. Zodra de aanleg van deze ‘Zuidtangent’ van de baan is, weet GHBS met een enorme dosis slagkracht de zeilen bij te zetten teneinde het clubhuis en de hockeyvelden op te knappen. Vanaf dat moment groeit de club als kool.


Vijf kunstgrasvelden 

Vanaf die dag vlamt GHBS net zo vurig als in 1928. Om deze energie voor nu en voor de toekomst te behouden, zetten het bestuur en diverse commissies zich in. Ze zetten zich in voor de leden, maar ook voor het behoud van het clubhuis en de hockeyvelden. Alle inspanningen worden in november 2005 beloond met de opening van het derde kunstgrasveld. Tijdens het 17de lustrum in 2013 werd door de wethouders destijds het vierde veld geopend. Het vijfde veld werd in 2020 aanlegd en werd veld 2 gerenoveerd. 


GHBS nu

Als we de klok weer vooruit draaien naar vandaag, dan wordt duidelijk dat GHBS een enorme groei heeft doorgemaakt. Het opmerkelijke resultaat is een mixed hockeyclub die zich, met meer dan 1800 leden, de grootste sportclub van het Noorden kan noemen. Naast een groeiend aantal leden bezit GHBS inmiddels vijf kunstgrasvelden waaronder drie watervelden, een semi-waterveld en een zandveld. Deze omringen het markante clubhuis waar na iedere wedstrijd de gezelligheid hoogtij viert. Ook worden er jaarlijks diverse themafeesten gegeven waar jong en oud genieten van de samenhang binnen de club. Foto’s hiervan zijn te zien op onze Instagram en Facebookpagina. De jongemannen van weleer kunnen in ieder geval trots zijn op hun GHBS waar jeugdleden, senioren en studenten gezamenlijk, zowel op het veld als in het clubhuis, oude glorietijden laten herleven.

Share by: