Menu

 Door Lisette Kruit

Introductie voorzitter Rob Wolters

Rob Wolters is de kersverse voorzitter van hockeyclub GHBS. In juni tijdens de ALV nam hij het stokje over van Hans Wienen. Rob is een bekende binnen de club, hij was binnen GHBS (mede)verantwoordelijk voor de het jeugdhockey. Daarnaast heeft hij z’n aandeel gehad in het realiseren van de nieuwe (water)velden, de Kardinge zaalvloer en is hij nu betrokken bij de voorbereidingen voor het nieuwe clubhuis. 

 

Wanneer ben je bij GHBS binnengekomen?
In 1982 ben ik lid geworden. Ik kwam uit Almelo en ging studeren in de stad. Er hockeyden al wat vrienden bij GHBS dus het was een logische stap dat ik me bij GHBS ging aanmelden. Ik speelde in Heren 1 dat toen in de eerste klasse uitkwam en vlak daarna promoveerde naar de overgangsklasse. Dames 1 van GHBS speelde in die tijd zelfs in de hoofdklasse met een paar ex-internationals.

 

En hoe bevalt het voorzitterschap?
Ik ben natuurlijk pas net begonnen maar ik ben in een goed lopende machine terecht gekomen. De organisatie staat; er zijn verschrikkelijk veel professionals en vrijwilligers bezig om alles in goede banen te leiden. In de afgelopen jaren zijn we als club gigantisch gegroeid. Het 1600 ste lid komt eraan. We lopen tegen de grenzen aan kwa capaciteit van de velden, zowel voor trainingen als voor wedstrijden. We spelen zelfs al op de zaterdagen een aantal wedstrijden op het waterveld van het Zernike-complex bij GCHC en Studs.

 

De jeugd gaat als een speer en is bezig de sterkste van de drie noordelijke provincies te worden. Bij de meiden is dat bijna zover, bij de jongens duurt dat nog even maar ze komen er aan. Van Dames 1 en Heren 1 wordt dit jaar veel verwacht, maar de nadruk ligt er op dat iedereen het hier naar zijn zin heeft. De basis van GHBS, ik noem het ook wel eens “de buik van de club”, zijn zowel bij de junioren als bij de senioren, de breedte teams, daar moet het goed voor elkaar zijn. Elk team bij de jeugd traint twee keer per week en als senioren dat willen zorgen we ook daar voor een trainer.

 

Waar zijn jullie nu als bestuur mee bezig?
Een groot deel van het bestuur is nieuw, waaronder ik zelf. Het is een mooie mix van ervaren en minder ervaren personen, ouders van jeugdleden en senior-leden. We willen graag plannen maken voor de toekomst. Een deel van die plannen is al in gang gezet zoals de realisatie van de watervelden maar er blijft nog een boel te wensen over. Een tweede zaalveldje op Kardinge, het “5e veld” (dat moet dan ons derde waterveld worden) en uiteraard het nieuwe clubhuis. We hebben een goeie relatie met de gemeente Groningen en dat is niet onbelangrijk voor de realisatie van al deze zaken.

 

De meeste tijd gaat natuurlijk zitten in het draaiende houden van de de club; de bar, wedstrijdindelingen, (keepers)materiaal, scheidsrechters, trainingen, indelingen teams, organiseren feesten etc. Dat doen we gelukkig samen met een groot aantal vrijwilligers in de commissies.

 

Sponsoring is nog wel een aandachtspunt. Daar zouden we nog veel meer uit kunnen halen. Hier wordt op dit moment een nieuwe impuls aan gegeven.

 

Hoe gaat het met de paradepaardjes van de club; Dames 1 en Heren 1
Laten we beginnen met de dames, dat gaat goed, zij zijn olv. Joost Wevers een stabiele Eerste klasser geworden. Dit jaar is er een goeie kans om onder Wouter Hoekstra een stapje hoger te komen. De jeugd schuift zo langzamerhand door in de eerste teams en dat is precies wat we willen. Belangrijk is dat er aansluiting komt tussen de jeugd en Dames 1 en dat er doorstroming plaatsvindt.

 

En de heren?
Ook zij doen het goed maar dan in de Tweede klasse. Zonder de druk te willen opvoeren zou het mooi zijn als zij ook de volgende stap zouden kunnen maken. Jelle Oosterhof en Koen Schouwenburg zijn daar samen met “de mannen” druk mee bezig. Inmiddels is ook Heren 2 een selectieteam geworden. Daarnaast is JA1 een veelbelovend team. Een goeie ontwikkeling.

 

Jullie hebben ook een grote jeugdafdeling, hoe gaat het daar?
We hebben heel veel meiden. Dit jaar bijvoorbeeld 10 Meisjes D teams, uniek voor het Noorden. Die hoge aantallen, gecombineerd met toptrainers die veel ruimte en vrijheid krijgen om hun eigen dingen te doen, maken dat er voor elk niveau wat te kiezen valt. Bij de meiden spelen de eerste teams op een hoog niveau maar zijn ook de 2e en 3e teams over het algemeen Noordelijke top. De jongens komen er aan. We trekken meer jongens aan in de jongste jeugd en daar zetten we de beste trainers op. Die investering loont. Niet alleen voor de toptalenten maar ook voor de kinderen die dat niveau net niet kunnen halen. Eruit halen wat er in zit!

 

We hebben een grote aantrekkingskracht op spelers “van buiten” tegelijkertijd schuilt daar ook een gevaar in. Natuurlijk ben je welkom bij GHBS, maar als het om selectieteams gaat dan moet je echt bij de top van het team horen: het moet echt iets toevoegen. Wat hebben we er aan als alle kleine clubs door de “grote clubs” worden leeggezogen? De kleine clubs hebben het vaak al moeilijk genoeg. Laat de spelers -op de echte toptalenten na- zich bij hun eigen club ontwikkelen. Dat is trouwens ook de lijn van de KNHB.

 

Hoe kunnen de leden helpen bij het realiseren van jullie ambities?

Kijk eens wat je als ouder of als lid kunt doen vanuit je werk of als zelfstandige voor GHBS. Kleine klusjes of in een commissie. Wellicht wat in sponsoring (een reclamebord of iets opknappen met als tegenprestatie wat naamsbekendheid voor je bedrijf). Laten we er met z’n allen wat van maken! Met bijna 1600 leden hebben we zoveel potentie!

Sportmaat Unicef Rabobank Pouwrent