Menu

 Door secretaris

Kunstgras schadelijk?

In het tv-programma Zembla is woensdag aandacht aan besteed aan de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden. Het gezondheidsrisico wat in dit programma werd aangekaart had betrekking tot kunstgrasvelden die voor het voetbal worden gebruikt. Deze velden worden bestrooid met kleine zwarte korrels. Deze korrels zijn ervoor bedoeld dat spelers minder schaafwonden oplopen bij slidings.

De korrels zouden zijn gemaakt van autobanden welke Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) zouden bevatten. Volgens een rapport zouden die PAK’s die in het kunstgras zitten in sommige gevallen kankerverwekkend zijn. Echter, volgens het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) is het voetbalkunstgras gewoon veilig en hoeven voetballers niet bang te zijn voor hun gezondheid.*

De kunstgrasvelden die GHBS en andere hockeyclubs gebruiken zijn bestrooid met zand in plaats van deze korrels en vormen daardoor geen bijzonder gezondheidsrisico voor onze spelers.  mocht het rapport wat in Zembla gepresenteerd is juist blijken.
 


*http://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/kunstgras-mogelijk-toch-schadelijk-voor-de-gezondheid/

Unicef Rabobank Twin Seasons Pouwrent